Natural Dental / Kivehető fogpótlások / Kombinált fogpótlások

AKCIÓK!
 

Írjon nekünk!

 KOMBINÁLT FOGPÓTLÁSOK

A kombinált fogpótlás két részből áll:
o a hídpótlás a fix, rögzített rész (fém-kerámia korona és híd vagy cirkon korona és híd)
o kivehető részleges fogsor (protézis)

Az ún. kombinált munka (a rögzített és a kivehető fogpótlás kombinációja) sok esetben az egyetlen járható út, amennyiben a páciens nem rendelkezik elegendő foggal, hogy hídpótlást készíthessünk a teljes állcsontjára és/vagy implantátumot helyezzünk be
(pl. a csont hiánya vagy a kedvezőtlen végeredmény miatt nem lehetséges).

Elkészítése sok időt vesz igénybe és bonyolult fogtechnikai munkának számít, de sokkal esztétikusabb és tökéletesebb megoldást jelent a híd + kapcsos, részleges fogsorhoz képest.

A meglévő fogakra hidat készítünk, amelyhez egy fémlemezre készített részleges fogsort gyártunk. Ezt a fogsort egy vagy két oldalon (függően az illeszkedési helytől) speciális, ún. finommechanikai elhorgonyzásokkal illeszkedik a hídhoz. Az elhorgonyzások feladata a fogsor rögzítése valamint az elmozdulások megakadályozása. Kapcsolatot teremtenek a fogpótlás és a maradó fog között.

A finommechanikai (rejtett) elhorgonyzás rögzítők lehetnek:

o Kugel ankerek: a fix részhez(patrix) egy gömb csuklóelem tartozik, amelyre egy speciális műanyag betét kerül.

o Preci vertix: vertikális csúsztató; horix: horizontális csúsztató.

o Stéges elhorgonyzások (implantátumokra illetve csiszolt fogakra).

Abban az esetben ha a páciens saját fogainak a száma nem teszi lehetővé a teljes rögzített pótlás készítését, kitűnő megoldást nyújt az úgynevezett stéges rendszer. A csiszolt fogakat vagy implantátumokat egy speciális merevítő rúddal, „stéggel” kötik össze. Ez a pótlás rögzített része. A fogsor kivehető részében egy speciális fémházban behelyeznek egy rendkívül nagy szilárdságú műanyag betétet, amely nyeregszerűen pattan rá a rögzített rész merevítő rúdjára (a stégre).

Előnyei:
Rendkívül jó rögzítést biztosít a pótlásra (nem mozog, nem billeg, bátran, biztonságosan haraphat vele a páciens.
A maradó fogakat ( és az implantátumokat) összesínezi, így eloszlik a rágóerő.
Mivel rejtett elhorgonyzásról van szó, semmilyen rögzítő elem nem látható.

o Galván teleszkópos elhorgonyzások (fém primer + galván secunder): bizonyos esetekben(kisszámú fog) nem lehet mást alkalmazni csak a teleszkóp szisztémát.

o Fgp teleszkópos elhorgonyzás: az elsődleges(primer( elsődleges) és a secunder ( másodlagos) korona között egy speciális rögzítő műanyag kerül. Klinikai tapasztalatok bizonyítják, hogy 10 000 ki és behelyezést visel el a protézis, anélkül, hogy a koronák tartása változna. Ezt a megoldást Magyarországon kizárólag a Natural Dental fogtechnika alkalmazza. A primerek anyagában lehet különbség (nemes fémek, nem nemes fémek vagy cirkonium oxid).

o MK1: reteszes megoldások.

A felsorolt finommechanikai rögzítőkön kívül laboratóriumunk bármilyen elhorgonyzási rendszert el tud készíteni és igény szerint már rendszer beépítése is lehetséges.
A rögzített rész a kivehető részt (fogsor) stabilizálja, vagyis a helyén tartja. Ez a stabilitás alapvetően tehát a precíziós csúsztatóknak köszönhető, ami összefogja a két különböző fogpótlást, így biztosítva tökéletes harapást és külső megjelenést egyaránt. Így a kivehető rész gyakorlatilag tökéletes esztétikailag, és a stabilitásából sem veszít.

Mivel a műfogsor fémlemezre kerül ezért kisebb méretű, mint a hagyományos kivehető (akril) fogsorok, illetve csak részleges fogsorok, ezért sokkal kevésbé feltűnő, a rágóerő egyenletesen oszlik meg a teljes fogtechnikai munkán, nem pedig csak a kivehető részt terheli. Ez jelentősen meghosszabbítja a protetikai munka élettartamát és segít megelőzni a csontsorvadást, a parodontózist.
 

Írjon nekünk!

 © 2014 Natural Dental
weboldal: Art Jupiter