Milyen gyakran váltsunk fogkefét vagy elektromos fogkefe fejet?

A fogorvosok javaslata alapján a fogkefét körülbelül háromhavonta kell cserélni. Az Amerikai Fogorvosok Szövetségének (ADA, American Dental Association) álláspontja szerint a fogkefét illetve pótfejet 3-4 havonta, vagy akkor kell cserélni, ha a sörték már megkoptak.

Mindegy milyen fogkefét használunk, ha a sörték megkoptak, a fogmosás veszíthet a hatékonyságából. Klinikai vizsgálatok kimutatták, hogy egy új fogkefe a használtnál több lepedéket képes eltávolítani, valamint a legjobb teljesítményt nyújtja a fogak tisztán tartásának és egészségének megőrzése szempontjából.

A fogkefesörték nem pusztítják el a szájban található baktériumokat, nem nyújtanak védelmet a betegségek ellen, és nem is előzik meg azokat. A maximális hatékonyság érdekében ezért rendszeresen cseréljen fogkefe fejet, függetlenül attól, hogy Ön milyen típusú fogkefét használ és gondosan ügyeljen a megfelelő higiéniára!

Forrás:
* ADA nyilatkozat a fogkefék ápolásával kapcsolatban: Tisztítás, tárolás és csere. Tudományos Tanács (Council on Scientific Affairs), 2005. november.