Mire érdemes odafigyelni annak érdekében, hogy gyermekeink foga minél tovább egészséges maradjon?

A Natural Dental gyermekfogorvosát, Dr. Kakasi Csongort kérdeztük.

Melyek a leggyakoribb gyermekfogászati problémák?

A gyerekek esetében fontos, hogy kategorizáljuk a fogazatot a tejfogazat, a vegyes fogazat és a maradó fogazat időszakára.A tejfogazat nagyjából 6 éves korig tart. Ebben az időszakban a legfontosabb a tisztítás. A vacsora után a szülő által elvégzett alapos fogmosás nagyon lényeges lépés. Hangsúlyoznám, hogy mindig a szülő mossa meg a kicsi fogát még akkor is ha ez nehézségekbe ütközik. Ellenkező esetben előfordulhat, hogy bár nem eszik cukrosat a gyerek, mégis szuvasodnak a fogai.A második fázisban, a vegyes fogazatnál még mindig fontos, hogy a szülő és a kis páciens együtt mossa a fogat. A szülő minden esetben mossa át a gyerek fogát, mert ebben a korban még nincs meg a kellő kézügyesség, ami elvárható lenne egy gyerektől.

Hogyan kerülhető el, hogy a gyerek féljen a fogorvostól?

Natural Dental - gyermekfogászati problémák

Igen, ez egy lényeges kérdés. Nagyon fontos, hogy egy gyereket 3 éves kor körül akkor is vigyen el a szülő fogorvoshoz, ha nincs panasz. Ekkor megismerkedik a gyerek a rendelővel, a fogászati székkel, az orvossal anélkül, hogy bármi beavatkozás történne. Mivel a látogatás nem jár kellemetlen élménnyel, ebben az esetben elkerülhető a félelem kialakulása. Így a későbbiekben, ha bármi elváltozás van, akkor a fogorvossal való találkozás már nem lesz kellemetlen.

Miért romlik el egy gyerek foga? Megelőzhető?

Natural Dental - gyermekfogászati problémák

Amennyiben egy kisgyermek időben ellátogat a fogorvosi rendelőbe, úgy a szakember megmutatja neki és a szülőnek is a helyes fogmosási technikát. A szülővel megbeszéljük, hogy hogyan tudja akár éjszaka is áttörölni a gyerek fogait, ha még eszik éjszaka. Az esti/éjszakai fogmosás ugyanis a legfontosabb, hiszen az ételmaradék reggelig ott van a fogak körül, ez pedig a fogszuvasodás legfőbb oka.

Mi az oka a lyukas tejfogaknak?  Milyen élelmiszert érdemes kerülni, annak érdekében, hogy a gyerekek fogai egészségesek maradjanak?

Natural Dental - gyermekfogászati problémák

Ez általában két tényezőtől függ, a helytelen táplálkozástól és a nem megfelelő tisztítástól. Nem árulok el újdonságot, ha azt mondom, hogy kerülni kell a nagy cukortartalmú, ragadós élelmiszereket. Karamell, kóla, keménycukorka.

Mit javasol a szülőknek?

Időben keressenek fel egy szakembert, majd a legfontosabb, hogy türelemmel kezeljék a gyermeküket, mert akkor sokkal együttműködőbbek lesznek és könnyebben elkezdhető bármilyen fogászati kezelés. Fontos türelemmel rávezetni a gyermekeket arra, hogy együttműködőek legyenek.