Natural Dental / Gyakran ismételt kérdések / Dohányzom, alkoholt fogyasztok

AKCIÓK!
 

Írjon nekünk!

  
Az alkohol, a dohányzás és a helytelen táplálkozás fogakra és szájnyálkahártyára gyakorolt hatásai!


Az alkohol fogakra és szájnyálkahártyára gyakorolt hatásaA szájüregi daganatok kialakulásában a dohányzásnak és az alkoholfogyasztásnak van a legnagyobb szerepe, bár a betegség lefolyását befolyásolja a korai felismerés és kezelés. Az alkohol továbbá szájszárazságot okoz. A savas alkoholok, mint pl. a bor rendszeres fogyasztása (nagy mennyiségben) eróziót okoznak a fogak felszínén.


Dohányzás fogakra és szájnyálkahártyára gyakorolt hatása

A dohányzás nem csak a légcsövet, a tüdőt, hanem a szájüreget is jelentősen károsítja. A hatás lényege, hogy dohányzás közben forró, irritatív, mérgező anyagokat tartalmazó füstöt szívunk be, mely kiszárítja és gyulladásba hozza mindazon szöveteket, melyekkel érintkezésbe lép. A dohányfüst karcinogén (daganatkeltő) hatást fejt ki.

A károsító anyagok hatékonyságát növeli a füst magas hőmérséklete, a szárító hatás pedig
csökkenti a nyálkahártya-felületek ellenálló képességét, ezzel is elősegítve a káros vegyületek
bejutását a szervezetbe.

A dohányosoknak nagyobb eséllyel gyullad be a fogínye, mert a dohányzás gyengíti az immunrendszert: a baktériumok könnyebben kifejthetik károsító hatásukat. A dohányzás károsítja a száj vérkeringését is, így a fogíny érzékenyebb lehet a fertőzésekre, hiszen rosszabb a tápanyag- és oxigén-ellátása is.

A füst a fogak felszínén kis felrakódásokat, elszíneződéseket okoz, mely a világosbarnától a teljesen feketéig különböző árnyalatokat mutat, mely zavaró esztétikai hatást okoz. Ezeket a felrakódásokat fogorvos és szájhigiénikus (dentálhigiénikus) polírozással el tudja távolítani, de a fogak a füstben újra elszíneződnek!
Külön meg kell említeni azt a súlyos romboló hatást, melyet a dohányfüst a fogágyban végez. Segíti a gyulladásos folyamatokat és a fogágy leépül, a fogak mozgathatóvá válnak, majd elvesznek. A fogágybetegségek úgyszólván valamennyi típusát okozhatja, előrehaladását fokozhatja, a gyógyulás esélyeit pedig ronthatja a dohányzás.

A táplálkozás és a fogazat betegségei közötti összefüggések

A táplálékfelvétel módja, mennyisége, gyakorisága, a szájban való tartózkodásának ideje hatást gyakorol a fogra és az ínyre. A táplálék lokális hatása függ a táplálék fizikai konzisztenciájától, kémiai összetételétől. A rost dús, erős rágást igénylő tápanyagok fizikailag tisztító hatást fejtenek ki a fogazatra és az ínyre. Megakadályozzák a dentális plakk (lepedék) lerakódását. Ez azonban nem helyettesíti a fogmosást.

A táplálék a nyállal keveredve kémiai folyamatokat indít be. Toxinok termelődnek, melyek az ínygyulladás kiváltói, vagy savak termelődnek, melyek a szuvasodást idézik elő.

Táplálkozás és fogszuvasodás

A tápanyagok hatásukat a fogazatra kétféle módon fejthetik ki.
A szisztémás úton ható tényezők hatása, a fogak áttörése előtt érvényesül. (pl. vitaminok, különböző nyomelemek).
A fogszuvasodás keletkezésében szerepet játszó a tápanyagok közül a szénhidrátoknak, ezen belül a „cukroknak” tulajdonítanak döntő szerepet. A száj mikroflórájának hatására, a cukrok lebontása közben sav képződik. Minél gyakrabban viszünk cukrot a szájba, annál gyakrabban érik demineralizációs hatások a fogakat.
Táplálékok, melyek jó hatással vannak a fogazatra, nem okoznak problémát: zsírok, melyek a fogakat bevonva védőhatást fejtenek ki. A csokoládé pl. kevésbé roncsol emiatt, a savanyú cukorral szemben. Étkezés végén elfogyasztott mogyoró vagy sajt meggátolja az édességek által okozott kárt.

Az egyéni szájhigiéné fontossága:

         Rendszeres fogápolás, fogtisztítás fontossága

         Rendszeres fogászati szűrővizsgálatokon való részvétel

         Szájhigiénés kezelések fontossága

         Szuvas fogazat kezeltetése

         gyulladások kezelése (pl. íny)

         Foghiányok pótlása

         Önvizsgálat, rákmegelőző állapotok miatt (ha eltérést, szokatlant vesz észre, keresse fel mihamarabb kezelőorvosát!) 

Írjon nekünk!

 © 2014 Natural Dental
weboldal: Art Jupiter